Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Έκθεση "Αγγίξτε το Πράδο"


Μία ανατρεπτική και καινοτόμα έκθεση, όσον αφορά τον κανονισμό που επικρατεί στα μουσεία "Δείτε, αλλά μην αγγίξετε", έρχεται από το μουσείο Πράδο της Ισπανίας για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. 

Η έκθεση αυτή αποτελείται από έξι έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως του Βελάσκεθ και του El Greco, τα οποία αποτελούν 3D αντίγραφα των αντίστοιχων προτότυπων πινάκων. Η 3D απεικόνισή τους σε συνδυασμό με οδηγούς ήχου και κώδικα μπράιγ δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να κατανοούν πολλά στοιχεία από τους πίνακες. 

Επικεφαλής σχεδίασης της έκθεσης αυτής είναι η κυρία Κριστίνα Velasco και η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2015. 



Διαβάστε το άρθρο από το Lifo



Λίγα λόγια για το μουσείο Πράδο. . .


Το μουσείο Πράδο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1819 και επονομάστηκε "Βασιλικό Μουσείο" διότι αποτελούσε ιδιοκτησία της Βασιλικής οικογένειας. 

Το Πράδο φιλοξενεί αριστουργήματα επτά αιώνων (από το 12ο έως τον 19ο αιώνα) της ισπανικής, ιταλικής και φλαμανδικής τέχνης, τα οποία αποκτήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων από τους Ισπανούς Βασιλείς που ξεχώριζαν πάντα για την αγάπη τους προς την τέχνη.


Κάποια από τα πιο σπουδαία έργα που βρίσκονται στο μουσείο είναι:



"Η προσκύνηση των ποιμένων",
 El Greco, 
1612-1614, 
ελαιογραφία σε μουσαμά, 
319x180 εκ.




"Οι δεσποινίδες των τιμών" ή "Η οικογένεια του Φιλίππου Δ΄"
Ντιέγκο Βελάσκεθ,
1656,
ελαιογραφία σε μουσαμά
318x276 εκ. 








Πηγή - Βιβλιογραφία:

"Πράδο, Μαδρίτη", Μουσεία του κόσμου, Βιβλιοθήκη Τέχνης Η Καθημερινή, 2006.


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ακούγεται πολύ καλή ευκαιρία για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και όχι μόνο. Ελπίζω να έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν και οι "φίλοι" της τέχνης οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους πίνακες με μια άλλη αίσθηση την αφή.

Unknown είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πιστεύω ότι τέτοιες προσεγγίσεις και εκθέσεις πρέπει να αρχίσουν να γίνονται σε όλο τον κόσμο. Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα, με όλα αυτά τα μέσα και την επιστήμη που έχουμε, να μην γίνονται τέτοιες κινήσεις για ανθρώπους με προβλήματα. Η τέχνη έχει πάψει να αποτελεί κομμάτι της ομάδας των ελίτ, όπως αποτελούσε παλαιότερα. Η τέχνη πλέον είναι για όλους.