Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Με αφορμή . . . το "Design Lab"


Ολοκληρώθηκε χθες, για πέμπτη συνεχή χρονιά από το 2011, το "Design Lab Athens", στον πολυχώρο Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση, δυστυχώς, δεν είχε την απήχηση του κόσμου που ενδεχομένως θα περίμεναν οι διοργανωτές έπειτα από την συνεχή διαφήμισή της.

Ο μικρός αριθμός των επισκεπτών αποτελούταν κυρίως από απλούς επισκέπτες, οι οποίοι έμπαιναν στο χώρο περισσότερο από περιέργεια, παρά από ενδιαφέρον προς τα εκθέματα. Έτσι, η επίσκεψή τους περιορίστηκε σε μία απλή "βόλτα" στο χώρο, χωρίς τις καθιερωμένες συζητήσεις με τους εκθέτες για τα εκθέματα και τις ιδέες τους. 


Οι αντιδράσεις αυτές του κόσμου ήταν αναμενόμενες μιας και η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας άρχισε να επηρεάζει και τις εκθέσεις. Η κρίση φαίνεται ακόμα περισσότερο και ο κόσμος έχει χάσει το ενδιαφέρον του προς την τέχνη δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθεια των καλλιτεχνών και των σχεδιαστών για έκφραση. Η έκφραση, που, όπως έχει φανεί και μέσα από την ιστορία, αποτελεί το κλειδί, όχι μόνο της τέχνης και των πολιτισμών, αλλά και της πολιτικής και της οικονομίας για αλλαγή και εξέλιξη.

Χάνοντας, λοιπόν, ο κόσμος την ανάγκη του για συζήτηση, οι σχεδιαστές χάνουν την ανάγκη τους για έκφραση και οι λαοί χάνουν την ανάγκη τους για αλλαγή...




anneza_vl



Δεν υπάρχουν σχόλια: